Mango er blitt en kjent og kjær importfrukt i Norge. Her ser du en god måte å kutte den på. Skjær inntil steinen på begge sider. Snitt opp et rutemønster og ”vreng” biten. Den ser da ut som første bilde. Disse ”terningene” kan kuttes av og legges i en bolle.
Mango
Mango er etter hvert blitt en kjent og kjær importfrukt i Norge. Den gode smaken gir mange muligheter for mat og kakelaging. I Mauritania gror det 17 slag av Mango. En av disse, ”ordinaire”, brukes som grunnstamme ved poding, da ”ordinaire” har et rotsystem som trives sør i Mauritania. De andre 16 kan brukes som innpoding da disse gir gode frukter. Fruktene fra ”ordinaire” er små, mens de 16 andre sortene er store gode frukter.
Hvorfor Mango? Det er to hovedgrunner til at vi satser på Mango. En er den gode smaken, og mange muligheter for videre produksjon av andre produkter, slik som Mango-chutney, tørket mango osv. Den andre grunnen er at de er meget lønnsomt for de lokale og dyrke mango. 5-10 voksne mango trær kan gi fullt ut det en familie trenger økonomisk*. Dette er meget oppmuntrende for oss, og vi ønsker derfor å promotere dyrking av mango i Mauritania, slik at flere kan komme seg ut av fattigdom. Det er nemlig ikke mye arbeid med mango, slik at man kan ha noen trær i tillegg til annet arbeid.
*Dette forutsetter at man har plantet podet stiklinger, og at det ikke er sykdom eller insekt angrep på trærne.
Hvorfor er det ikke flere som driver med mango når det er så lønnsomt? Slik det er i dag, er det vanskelig for lokalbefolkningen å satse på noe som ikke gir frukt samme år. Siden det tar flere år før mango produserer for fult, er det ikke ”interessant” for de lokale å satse på. Det er også lite kjent hvor lønnsomt mango er, samt hvordan dyrke mango. Det er noen som prøver å plante mango frø, men det gir liten eller ingen frukt. Det er nemlig viktig å bruke podet stiklinger for å få gode trær. Vi tror at når de får se gode eksempler på at det nytter så vil flere bli interessert, samt at kunnskapen øker slik at folk gjør det riktig.
Hvor mye produserer et mangotre? Mango starter å produsere tidligst det fjerde året, og produserer mer og mer opp mot maksimalt ca 600-800 kg i året. Vi har ikke erfaring med hvor mange år det tar for å oppnå full produksjon, men noen lokale eksperter mener det tar 8 år. Det gjenstår å se om det stemmer.
Hva kan lokalbefolkningen tjene? Mango selges lokalt for 200 UM (5kr). Et voksent tre kan f.eks produsere 750kg som gir en inntekt på 150.000 UM (3.750 kr). En arbeider tjener 30.000 UM* dvs at et tre kan gi 5 måneders inntekt. For de som tjener mer gir et tre fremdeles 2-3 måneders inntekt. Dermed kan 5-10 trær gi det en familie trenger for sitt underhold.
*En arbeider tjener gjerne 30.000 UM,men det er for lite for en familie å leve på i byen. Det holder på landsbygda, da de slipper husleie og strøm, samt at man har noe å spise fra grøden, husdyrhold eller fiske. FN regnet 56.000 UM for minimum for en familie på 5 i byen. Det er nå noen år tilbake ca år 2004.
Blir ikke markedet oversvømt hvis alle dyrker mango? Det kan sikkert skje lokalt, men vi tror for det første at det kan vokse opp nye markeder lokalt, slik som marked for tørket mango, mango syltetøy, saft og bruk av mango i varme retter. For det andre tror vi at det kan vokse opp transportbedrifter som selger mango ut av landet enten i regionen, eller til andre deler av verden f.eks Europa.
Et voksent Mangotre kan ha mellom 500-750 kg frukt i Mauritania
Mangoen plukkes før den er moden og siste modning skjer kontrollert.